Lag ditt eget personlige budsjett

Har du enda ikke kommet i gang med å lage et personlig budsjett? Du lever kanskje fra måned til måned uten å være klar over hvor pengene tar veien? Kanskje har du også opplevd å være blakk en god stund før neste lønning kommer innpå konto.

Har man dårlig råd, vil de fleste føle at inntekten er så lav at det ikke er noe vits i å lage et budsjett. Likevel er det de med dårligst råd som har mest behov for et personlig budsjett. Et budsjett gir bedre oversikt over økonomien og gir grunnlag for planlegging.

Et budsjett gir oversikt over hva pengene brukes til, og det er også i budsjettet man ser hvor man kan gjøre innsparinger. De fleste blir overrasket over hvor mye penger de bruker i løpet av en måned på småting som kaffe, snacks eller sjokolade. Dette er også den utgiftsposten det er lettest å spare inn på.

Et personlig budsjett anbefales for alle, uansett om man tjener mye eller lite. Det gir bedre kontroll, mer oversikt og en mer forutsigbar hverdag.

Hva er et budsjett?

Et budsjett er en oversikt over inntekter og utgifter for en bestemt periode. Det vanligste for privatpersoner er å lage et månedsbudsjett. Enklest er det å bruke en budsjettmal. Det finnes flere som man kan laste ned gratis på internett, f.eks. en fra personligbudsjett.no. Det er også mulig å lage et budsjett med penn og papir, men dette er mer tidkrevende. For de som ønsker en enkel og rask budsjettmal, kan Lynbudsjettkalkulator fra smartepenger.no være et alternativ.

Få oversikt og kontroll over økonomien med et månedlig husholdningsbudsjett.

Hvor begynner jeg?

Først skriver du opp alle inntekter for kommende måned, og deretter fører du alle utgifter. Gå inn i nettbanken og før opp de eksakte summene fra måneden før. Inntektene er som regel lettere å føre opp enn utgiftene, og det er viktig å bruke god tid for å få med seg alle utgiftspostene. Husk at årsavgift for bil, NRK-lisens og alle årlige utgifter også skal føres opp, for deretter å dele summen på 12. Da får du de reelle månedsutgiftene.

Det er også viktig å være ærlig og nøye når du fører de  utgiftene til boliglån, forsikringer, kommunale avgifter, strøm, internett, TV, drivstoffutgifter til bilen, offentlige transportmidler, fritidsaktiviteter, dagligvarer, klær og restaurantbesøk.

Jo mer nøyaktig du er, jo lettere er det å se hva pengene blir brukt til. Poenget er å se hva du bruker pengene til og hvor mye du har råd til å bruke.

Sparing

Det anbefales å sette opp “sparing” som en post i budsjettet. Etter alle utgiftspostene er ført opp, kan du se hvor mye som er tilgjengelig til denne posten. Noen har et bestemt prosjekt man sparer til – som f.eks. hytte eller sydenreise, mens andre ønsker å spare til en pengesum som skal brukes til uforutsette utgifter som eventuelt måtte oppstå i fremtiden.

Ved å lage et budsjett, vil de fleste få motivasjon til å sette av penger til sparing.

Budsjett som går i minus

Ser man at budsjettet går i minus, må man gå nøye igjennom hver utgiftspost for å se hvor man kan spare. Det er lite å spare på faste utgifter, mens de variable er mer aktuelle å se på. Her kan man f.eks. bestemme seg for å kutte ut å kjøpe mat eller kaffe i lunsjpausen på jobben, stramme inn budsjettet for dagligvarer, investere i en sykkel i stedet for å opprettholde dyre utgifter til treningsstudio eller liknende.

Hver enkelt må se hva som passer best ut fra ens egen situasjon. Det viktigste er at budsjettet går i pluss. Har man stram økonomi og lite å spare inn på, er det et alternativ å øke inntektene. Her kan man f.eks. forsøke å få seg en ekstrajobb i helgene, selge sine hobbyprodukter eller kanskje tilby gressklipping, snømåking, barnepass i nabolaget? Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan tjene noen ekstra kroner på.

Generelle råd

Det viktigste med et personlig budsjett er å få oversikt og se hva man faktisk har råd til å bruke hver måned. Deretter er det helt avgjørende at man klarer å følge budsjettet. Har man lav inntekt, vil det være katastrofalt å foreta større utskeielser. Klarer man å følge budsjettet, vil man oppleve å ha kontroll over sin personlige økonomi – og slippe mange bekymringer.

Nyeste artikler

Arkiv